עד כמה הכתובה מחייבת מבחינה משפטית?

אחרי תקופה ארוכה של הכנות, היכרות בין המשפחות ולעתים קרובות, לא מעט מתח – הגיע היום המיוחל. הכלה כבר צועדת בדרך לחופה וההתרגשות בשיאה. ברגע זה, אשר זוגות רבים רואים אותו כמאושר בחייהם, אנו רוצים להפגין את האהבה שלנו בכל דרך אפשרית. במעמד עוצמתי זה, בוחרים חתנים רבים לרשום בכתובה סכומי עתק. מעטים מהם מודעים לעובדה כי ביום מן הימים, יהיה עליהם לפרוע את החוב. כאן, נבחן מהי מהותה של הכתובה, מהם תפקידיה ובאילו מקרים היא מהווה מסמך משפטי מחייב שאינו ניתן לערעור.


כתובה – שטר קניין מחייב לכל דבר

הכתובה היא למעשה חוזה משפטי עליו חותם הבעל בו הוא מתחייב להספיק לאישה את כל צרכיה. במשך אלפי שנים, שימשה הכתובה ככלי ששומר על זכויותיה של האישה ומבטיח כי אם תגורש, לא תיעזב לאנחות ללא כל רכוש. עם זאת, ככל שהשנים חלפו התחילו לתפוס זוגות רבות בישראל את הכתובה כבעלת מעמד סימבולי בלבד ולכן, ציינו על גביה סכומים גבוהים מאוד. בהליכי גירושים, רבים מהם מגלים כי הם למעשה נכנסו להתחייבות כספית הגבוהה בהרבה מכפי יכולתם.


מתי לא תהיה האישה זכאית לכתובה?

על אף שהכתובה היא חוזה לכל דבר ועניין, קיימים לא מעט מקרים בהם זכאותה של האישה לקבל את הסכום לא תעמוד לרשותה. אלו כמה מהמקרים הנפוצים ביותר.

  • בגידה מוכחת – ככל שיוכח כי אישה "זנתה תחת בעלה" וכי קיימה יחסי אישות עם גבר אחר בעודה אשת איש, תאבד את זכאותה לכתובה וככל שנפסקו לטובתה מזונות אישה, תאבד גם אותם.
  • אישה שאינה מקיימת את הדת היהודית – במקרים בהם גוררת האישה את הבעל במסגרת נישואיהן שלא לקיים את מצוות ההלכה, בין אם מדובר בשמירת שבת או בכשרות, עשוי בית הדין הרבני להגדירה כעוברת על הדת. גם במקרה זה, היא עשויה לאבד את הזכאות לכתובה.
  • אישה מורדת (או אישה סוררת) – אישה הנוהגת בבעלה בחוסר כבוד, בתוקפנות או בגסות או שמסרבת למלא את התחייבויותיה כלפי בעלה, לרבות קיום יחסי אישות, עשויה להיות מוגדרת כ"אישה מורדת" ולהפסיד את כתובתה.
  • כפל זכויות – זוהי ככל הנראה אחת מהטענות השכיחות ביותר לפסילת הכתובה. ככל שנפסקה לטובת האישה חלוקת רכוש שוויונית בבית המשפט לענייני משפחה, בעיקר כאשר הרכוש שזכתה בו מתעלה על זה המגיע לה על פי חוק יחסי ממון, יוגדר הדבר כ"כפל זכויות" וברוב המקרים זכותה לכתובה תישלל.



הייצג הנכון הוא המפתח

למרבה הצער, לא פעם הליכי גירושין גולשים לפסים מכוערים. כתוצאה מכך, מנצלים לא פעם הכתובה לרעה ומשתמשים בה ככלי להפעלת כוח זו על זה. בין אם הכתובה מגיעה לך כדין ומצאת עצמך אל מול שוקת שבורה, או אם נקלעת אתה לסחיטה, חשוב לפנות לייצוג טוען רבני בהקדם. איש מקצוע הבקיא בדיני הכתובה ובכלל הלכות האישות יבטיח שכלל הטיעונים שהתורה מעמידה לרשות הצדדים יבואו לידי ביטוי בדיון.

דוד חסן מביא עמו מעל 12 שנות ניסיון כטוען רבני המיומן בתיקי גירושין. עם ידע מעמיק ורחב היקף, חשיבה אסטרטגית ללא דופי, יכולות ליטיגציה מהשורה הראשונה ורגישות רבה, הוא מסייע ללקוחותיו לקבל צדק מבית הדין. נדרש לך ייעוץ בענייני כתובה? זה הזמן להבטיח שיעמוד לרשותך ייצוג מקצועי ואמין. למידע נוסף על דיני כתובה ולתיאום פגישת ייעוץ ללא כל עלות או התחייבות, כל שעליך לעשות הוא רק להשאיר פרטים באתר ונחזור אליך בהקדם עם כל המידע.

מאמרים

12 Mar, 2019
זוגות רבים בישראל עשויים לבלות את כל חייהם מבלי שיפנו לסמכות רבנית ולו פעם אחת. ברוב המקרים, בעיקר כשמדובר ביהודים שאינם שומרי תו"מ, הפעם הראשונה בה יימצאו עצמם מול דיינים תהיה בהליכי הגירושין. אם הוגשה נגדך תביעת גירושין בבית הדין הרבני, חשוב לפעול במהירות. הייצוג שיעמוד לרשותך כבר בדיון הראשון יכולה לקבוע באופן ניכר את השלכות ההליך כולו. השאלה הראשונה שכנראה יהיה עליך להתמודד עמה היא באיזה איש מקצוע לבחור – טוען רבני או עורך דין. כאן, נסקור את כל השיקולים בדרך לבחירה החשובה הזו.
Share by: